A húsvét a feltámadás ünnepe, hát mindjárt eszembe jutott egy olyan recept, amivel még a halott embert is fel lehet támasztani, nemhogy a tegnap még túl aktívan locsolkodó atyámfiait. Nem egy gyorsétel, de ha jókor reggel odateszed főni, délre már kész is, mire felébred a mulatéria brigád. Akinek nagyon rossz a gyomra, az a levesbetéteket ki is hagyhatja, úgyis a levében van a gyógyítás kvintesszenciája.
Nem a klasszikus erőleves recept, de nagyon hatásos. Higgyétek el, tudom, mit beszélek!
Hozzávalók:
karaj vagy tarja csont, amennyi belefér a fazékba
füstölt oldalas csont (ezen hús nincs, csak fűszerként használom itt)
4-5 vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma
fehér és sárgarépa
1 fej zeller
1 darab kelkáposzta
4-5 darab krumpli
paradicsom sűrítmény
ecet, só, bors, rozmaring, kömény
Levesbetét: tojás, rókagomba
Elkészítés:
Odateszem a csontokat sós vízben főni. Amikor már felhabzott, és leszedtem a habját, akkor melléteszek a 4-5 vöröshagymát, és az egész fokhagymát. Itt akár vissza is lehet feküdni aludni, mert kb 2-3 órára békén kell hagyni főni az éppen gyöngyöző levest.
Később megnézem, hogy a hús megfőtt e, és vízzel pótolom az esetleg túlzottan elfőtt levet.
Hozzáadom a paradicsomsűrítményt ízlés szerint, de kb 2-3 evőkanállal. Borssal, köménnyel, kis rozmaringgal ízesítem. Sózni szinte nem is kell, mert a füstölt csont elég sós. Beleteszem a zöldségeket. Dobtam bele csilipaprikát is, de ezt elég a végén, ha nem mindenki szereti.
Egy fél óra múlva hozzáteszem a krumplikat. Sokat, mert ez tompítja a füstöt ízt, és úgyis mindenki szereti a levesben.
Addig főzöm, amíg van türelmem, de vigyázat, ezen a ponton már brutál jó illat van a konyhában, ami előcsalogatja a zombikat.
Közben kis olíva olajon megfonnyasztom a gombát, és ráütök pár tojást.
A levesből fogóval óvatosan kihalászom a betéteket. Szépen tálba rakom. Külön a húst, külön a zöldségeket.
A levet óvatosan átszűröm, de vigyázok, hogy ne keveredjen fel nagyon. Egy kis ecettel ízesítem még, ez jót tesz a háborgó gyomornak.
Forrón tálalom.
Lehet szedni, lehet válogatni, lehet ébredezni!