Tökfőzelék (helyett)
2015. június 19. írta: dalia

Tökfőzelék (helyett)

Hirtelen felindulásból vettem meg ma reggel, ó de jó ötlet volt! Ez, amit én gyalult tökből főzök nem igazán tökfőzelék, de én ezt szeretem a legjobban. Ez kb. 1 személyes adag, szóval nem is érdemes mások ízlésére tekintettel lennem:)

fullsizerender_2_1.jpg

  • Fél kiló gyalult tök
  • egy csokor újhagyma
  • 2+1 gerezd (új)fokhagyma
  • kanál olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • kapor

Felkarikázom a hagymát és a 2 gerezd fokhagymát, megpárolom olajon. Rádobom a tököt némi kaporral, de nem az összessel. Kicsit megsózom és úgy 10-12 percig párolom. Hozzáöntök egy deci tejszínt és még 5 percig főzöm. Kész. A tányéron még megszórom friss kaporral, 2-3 vékony szelet fokhagymával* és némi balzsamecettel. Miközben eszem arra gondolok, hogy ez is milyen jó szezonális étel, ne felejtsem el, hogy egyek még párszor júniusban és arra, hogy de jó lenne hozzá egy fröccs, de még csak dél volt és elég sok munkám volt hátra a napból. De most már 6 óra! Megyek fröccsözni, jó hétvégét mindenkinek!

* Váncsának van egy jó írása a kocsonyáról, hogy az ember vagy az elején fokhagymáz vagy a végén, kettőnek együtt nincs értelme. Nos ez a dupla kapor ill. fokhagyma felhasználás szembe megy ezzel a nézettel, de szerintem máshogy jó a belefőtt és a friss íz itt, így kell, így jó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr197557882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása