Tudjuk, hogy létezik a spenótos lasagne, némi elképzelése is van az embernek, hogy miből lehet, de valójában nagyon ritkán jutunk el a kivitelezésig, nem is tudom, miért. Ezt a posztot, ma azért írom, hátha kisegíti a gyerekmegőrzőket a nyáron, mivel csak 15-20 perc elkészíteni (+15 perc sütési idő), és a gyerekek általában szeretik, mivel a spenót diszkréten rejtőzködik benne.
Nézzük mi kell hozzá:
1 nagy zacskó spenótlevél - vagy egy kis zacskó mirelit spenót (Nem mondom azt, hogy mindegy, mert a friss persze finomabb, és most épp van is a piacon, de azért nincs óriási különbség.)
3-4-5 gerezd fokhagyma (esetleg friss, mert most van :))
50 g parmezán
20-30 dkg trappista felszeletelve vagy reszelve
10 dkg juhtúró
tej, liszt, vaj
250 g lasagne tészta (Dóritól már megtanultuk, hogyan kell frissen készíteni rekordidővel, de én most vásároltam az olasz napokon egy zacskó kész, de azért friss tésztát.)
Gyorsított recept:
1. Elkészítjük a spenótot.
2. Készítünk egy sajtmártást parmezánból.
3 Egymásra rétegezzük több körben a következőket tetszőleges sorrendben: tészta, spenót, sajtmártás, trappista szeletek, juhtúró.
Recept kezdőknek:
1. Spenót: Kis vajon picit megpirítod az összepréselt fokhagymát. Ezen fonnyasztod meg a spenótleveleket. Össze fog esni, ne aggódj! Ha mirelitből csinálod, akkor öntsd le a levét!
2. Sajt mártás. Egy kis lábasban vajat olvasztasz. Mikor megolvadt, hozzákeversz 1-2 evőkanál lisztet. Folyamatosan kevered, és fokozatosan adod hozzá a tejet. Be fog sűrűsödni. Kis sóval, borssal, szerecsendióval ízesíted. Mikor már mártás állagú (olyan sűrű, mint pl a bolti mustár), belekevered a parmezánt.
3. A hozzávalókat én ebben a sorrendben tettem a kivajazott tálba: tésztalap, spenót, trappista szeletek, kis juhtúró gombóckák, tészta, sajtszósz, tészta, spenót, trappista szeletek, juhtúró, tészta, etc. Amíg el nem fogyott.
180 fokon sütöttem 15 percig kb. Legalábbis így emlékszem.
Mindenkinek kellemes plakátátfestést, és jó strandolást! Puszi!