Dóri elutazott pár napra, de előtte még felhívott telefonon.
- Van otthon egy csomag spárga, azt kérd el a férjemtől!
- Mivan?
- Tudod, vettem egy csomag spárgát az olasz hétre, de nem sikerült megfőzni. Mikor Zolcsának megpróbáltam elmagyarázni, hogyan készítse el, olyan tanácstalanul nézett, hogy inkább meg kéne mentened a spárgafőzéstől. Kicsit drága volt, hogy a hűtőben romoljon meg...
- Aha.
Egy nap múlva megtaláltam a spárgát a pasim csomagtartójában. Elhozta. OK. Akkor már csak meg kell menteni az elmúlástól. Úgy határoztam, elindítom a "hogyan barátkoztassuk össze a magányos férfiakat a spárgával" mozgalmat, és bemutatok egy olyan receptet, amitől senkinek nem kell megijedni. Felkötjük a gatyamadzagot...vagyis a gatyaspárgát.
Hozzávalók:
1 csomag spárga - A zöldet nem kell pucolni, ezért egyszerűbb vele az élet, de a fehér sem rossz. Ha véletlen fehéret hagyományoztak rád, egy krumplihámozóval végigmész a pálcikákon, úgy hogy azért maradjon valami belőlük. A zöldnek csak a végét vágod le. Hoppá, megmosni ne felejtsd el!
1 zacskó leveles tészta - A fagyasztó pultban találod. Nagyobb boltokban van kinyújtott változat extrán félős egyedeknek, de ami egyben van, azt is ki lehet nyújtani 20 mp alatt. Persze csak ha már kiolvadt. Kiolvasztásra szánd rá szépen az időt, addig lehet biciklit szerelni, vagy sörözni, mindegy.
egy darab sajt lereszelve (kb 15 deka)
1 kis doboz tejföl
Lássunk hozzá:
A kiolvasztott leveles tésztát ki kell nyújtani (vagy széthajtogatni, ha már ki van nyújtva), kb akkorára, mint a legnagyobb tepsi otthon.
Az egészet be kell kenni vékonyan tejföllel.
Innen már műszaki feladat, szóval menni fog. A spárgapálcikákat kb egyforma téglalap alakú kupacokba osztod el.
Nekem nem lett elég, ezért csináltam pár gombásat is, sebaj.
Az egészet enyhén sózod, borsozod. Aztán késsel, vagy pizzaszeletelővel téglalapokat vágsz.
A téglalapok szélét felhajtod, és a batyuk tetejére sok sajtot nyomkodsz.
Látod, mennyire nem lett szabályos az enyém? Látszik, hogy nem vagyok műszaki ember. Nektek ez sokkal jobban fog sikerülni. Ha meg nem? Kit érdekel? A végeredmény garantáltan príma lesz.
Lassú tűzön (160 fokon) aranybarnára sütöd.
Zöldség-utáló gyerekek is megeszik, mert jó.