Ha a nyári kerti partyra érkező vendégeket szeretnétek lenyűgözni valami igazán ütős előétellel, mindenképpen ajánlom ezt a semmi különös, de nagyon finom receptet. Arról nem is beszélve, hogy a vega vendégeket is boldoggá teszi, már ha belefér nekik egy liliputi adag halacska elfogyasztása.
Én ma nem grillen, hanem sütőben készítettem el, de kint még finomabb lehet...
Hozzávalók 3 személyre, ha előételként fogyasztjuk:
3 db bébicukkini (alternatívák: zöld spárga, padlizsán, tök, újkrumpli)
pár darab szardella (egy kis dobozka egyharmada bőven elég)
egy maréknyi otthon reszelt zsemlemorzsa (a bolti túl finomra őrölt, az nem lesz jó)
olíva olaj, só, bors
egy csokor petrezselyem (alternatívák: bármilyen zöld fűszer a kertből, amihez kedvünk van)
egy fél marok fenyőmag (alternatívák: dió, napraforgó mag, mandula)
1 bio citrom héja
Ezt begépelni már fárasztóbb volt, mint elkészíteni... Nézzük, hogyan kell:
Félbevágom hosszában a cukkiniket, és sütőtálba teszem őket. A tetejüket ecsettel bekenem olíva olajjal, és nagyon enyhén meghintem sóval. Betolom a tálat a sütőbe 200 fokra. (vagy felteszem a grillre)
Serpenyőbe teszek pár halacskát.
Olajon addig sütöm, míg pépessé válnak (30 mp).
A kerti zöld fűszereket és a magokat nagy késsel felaprítom.
A halacskákhoz adom a zsemlemorzsát, a reszelt citromot, borsot, esetleg sót (de a hal nagyon sós).
Mikor már kellemes citrom illatot érzünk a levegőben, akkor jöhetnek a magok és a fűszerek.
Kis lángon csináljátok, mert ha megég, akkor megkeseredik az egész. Nagyon hamar kész van.
Kiveszem a sütőből az aranybarna cukkiniket.
Tetejére pakolom a morzsát.
Alul, belül nagyon puha, isteni sült zöldség, a teteje pedig ropogós, enyhén citromos, picit halas ízű. Klassz nyári étel!