Provance-i egytálétel
2015. május 14. írta: nyiroszilvi

Provance-i egytálétel

p1010396.JPG

Ezt a régi receptet kétszer-háromszor is megfőzzük évente a Velőtanyán, mert mindenki nagy kedvence. De hozzátenném, hogy szerintem ez az, amit eddig legtöbbször lemásoltam, lefényképeztem, továbbküldtem különböző helyekre, ahol szintén szerették volna kipróbálni. Szarvasból is készült már egy vadásztársaságnak, és úgy hallottuk, nagy sikert aratott.

Elég a félrebeszélésből, ha unjátok a bográcsgulyást, akkor főzzetek ilyet. Királyság!

p1010370.JPG

p1010373-001.JPGHozzávalók (4-6 személyre):

1 kg marhafartő

20 dkg húsos szalonna

20 dkg vöröshagyma

20 dkg sárgarépa

0,5 kg hámozott paradicsom (konzerv)

1 fokhagyma

0,5 kg krumpli (elhagyható)

3 dl vörösbor

3 dl húsleves alaplé

10 dkg fekete olajbogyó (mag nélkül)

5 dkg vaj

2,5 dkg liszt

1 csokor petrezselyemzöld

olíva olaj, só bors, kakukkfű,

(A képeken dupla mennyiséggel készítettem.)

Hogyan készül:

A kockára vágott húst forró olajon lepirítjuk, majd kiszedjük a bográcsból, és félretesszük.

p1010380.JPG

A visszamaradt húslébe tesszük az összekockázott szalonnát, hagymát, répát, és mindezeket jól átpirítjuk.

p1010385.JPG

Belekeverjük a paradicsompürét, fokhagymát, száraz vörösbort (csak jó minőségű borral főzünk!), húsleves alaplevet (ha nincs, akkor vizet használjatok, semmiképp NE kockákat, vagy porokat plíz!) és a fűszereket.

p1010390.JPG

Felforraljuk az egészet, visszatesszük bele a húst, és közepes lángon 2 órát főzzük. Ez az a pont, ahol lehet már napozni, sörözni, dumálni, nyugi van.

p1010395.JPG

p1010377.JPGMikor már majdnem teljesen puha a hús, hozzáadjuk a paradicsomot, az olajbogyót, és ha szeretnénk bele, akkor a krumplit. Addig főzzük, míg minden teljesen puha lesz.

p1010396.JPG

p1010397.JPG

Végül liszttel elkevert vajat keverünk hozzá, de már nem forraljuk, csak még kicsit a tűzön tartjuk.

p1010398.JPG

Ropogós fehér kenyérrel, finom borokkal tálaljuk.

Jó hétvégi bográcsozást nektek!

p1010400.JPG

p1010401.JPG

p1010406.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr277458512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása