Ezt a régi receptet kétszer-háromszor is megfőzzük évente a Velőtanyán, mert mindenki nagy kedvence. De hozzátenném, hogy szerintem ez az, amit eddig legtöbbször lemásoltam, lefényképeztem, továbbküldtem különböző helyekre, ahol szintén szerették volna kipróbálni. Szarvasból is készült már egy vadásztársaságnak, és úgy hallottuk, nagy sikert aratott.
Elég a félrebeszélésből, ha unjátok a bográcsgulyást, akkor főzzetek ilyet. Királyság!
Hozzávalók (4-6 személyre):
1 kg marhafartő
20 dkg húsos szalonna
20 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
0,5 kg hámozott paradicsom (konzerv)
1 fokhagyma
0,5 kg krumpli (elhagyható)
3 dl vörösbor
3 dl húsleves alaplé
10 dkg fekete olajbogyó (mag nélkül)
5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
1 csokor petrezselyemzöld
olíva olaj, só bors, kakukkfű,
(A képeken dupla mennyiséggel készítettem.)
Hogyan készül:
A kockára vágott húst forró olajon lepirítjuk, majd kiszedjük a bográcsból, és félretesszük.
A visszamaradt húslébe tesszük az összekockázott szalonnát, hagymát, répát, és mindezeket jól átpirítjuk.
Belekeverjük a paradicsompürét, fokhagymát, száraz vörösbort (csak jó minőségű borral főzünk!), húsleves alaplevet (ha nincs, akkor vizet használjatok, semmiképp NE kockákat, vagy porokat plíz!) és a fűszereket.
Felforraljuk az egészet, visszatesszük bele a húst, és közepes lángon 2 órát főzzük. Ez az a pont, ahol lehet már napozni, sörözni, dumálni, nyugi van.
Mikor már majdnem teljesen puha a hús, hozzáadjuk a paradicsomot, az olajbogyót, és ha szeretnénk bele, akkor a krumplit. Addig főzzük, míg minden teljesen puha lesz.
Végül liszttel elkevert vajat keverünk hozzá, de már nem forraljuk, csak még kicsit a tűzön tartjuk.
Ropogós fehér kenyérrel, finom borokkal tálaljuk.
Jó hétvégi bográcsozást nektek!