Az akácvirágszörp projekt
2015. május 13. írta: nyiroszilvi

Az akácvirágszörp projekt

p1010657.JPG

Májusban mindig a bodzaszörp volt. Alig vártam, hogy kinyíljanak az édes fehér virágok, és már kúsztam is a létrára, hogy szedjek egy kazallal. Tavalyelőtt megharagudtam a bodzaszörpre, vagy inkább magamra, mert gondtalanul hagytam megbuggyanni 40 litert. Ahhh. Nincs sok idő az önsajnálatra, idén újra kell próbálkozni, nagy fiam heti két üveg szörpöt képes felszívni, valamit tenni kell.

Gondoltam, majd lemegyek a piacra valami gyümölcsért, meg szétnézünk a vízparton... á, dehogy. Ha napozás közben kicsit hunyorogva kinyitom a szemem, akkor ezt látom:

p1010649.JPG

Minek tovább keresgélni? Hová mennék innen?

Felkúszom a létrára, és egy nagy bevásárlókosarat félig szedek akácvirággal. A méhek gyűlölködve néznek, de megbeszélem velük, és elosztjuk az ágakat. Fiaimmal lehúzzuk a virágokról a zöld szárat, és kezdődhet a szörpkészítés. Multiláncok polcain sorakozó 1% gyümölcstartalmú, színezett löttyök, viszlát!

Recept:

Kb fél bevásárlókosárnyi akácvirág

2l víz

2kg cukor

2db bio citrom felkarikázva

2,5dkg citromsav

(Ha szeretnénk eltenni télre (minek?), akkor tartósítsuk dunsztolással, vagy/és tartósítószerrel. Legjobb, ha mindig az évszaknak megfelelő szörpöt készítjük kisebb menyiségben, ez hangulatosabbá teszi az életet,)

A virágokat autómentes helyen szedjük, ahol nem porosak, mert nem szabad megmosni.

A hozzávalókat tiszta lábasba öntjük, és felforraljuk. Kb 5 perc forralás után kész. Két napig állni hagyjuk hűvös helyen, pl a pincében. Nem feledkezünk meg róla, mint én a bodzaszörpről!

Két nap után leszűrjük, és hideg szódával iszogatjuk a kertben. Küllemre kísértetiesen hasonlít a fröccsre, így társaságban használjunk hozzá valami megkülönböztető jelzést, mielőtt összekeverednének a poharak.

p1010656.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr467455656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása