Ha sonkaléről van szó, akkor mindenkinek a bableves jut eszébe, pedig ki akar tavasszal bablevest enni? Meg különben is, a bablevesbe eleve tesz az ember némi füstöltet, akkor meg minek kéne még sonkalé?
Én ezt a kis tavaszi levest főztem tegnap, mert az egyik locsoló egy nagy csokor medvehagymával állított be, és azt is fel akartam használni, mielőtt elfonnyad. A gyerekek pár perc alatt eltüntették, így a neten kellett egy hasonló képet szereznem. Így jártunk.
Hozzávalók:
1/3 rész sonkalé - Ne feledjétek leszedni a zsírt a tetejéről! A mesterséges pácsókban érlelt sonka leve nem jó, azt öntsétek ki a lefolyóba!
2/3 rész víz
Ha kb 2 litert készítesz, akkor
2-3 krumpli
2-3 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 gyerek ökölnyi zeller
1 nagy csokor medvehagyma
1 doboz tejszín
Elkészítés:
A kemény zöldségeket a lébe teszed (persze megtisztítva :)), és puhára főzöd.
Megkóstolod, és ha kell, akkor sózod, borsozod.
Aztán jöhet a medvehagyma és a tejszín, de ezt már csak 1-2 percig kell forralni.
Botmixerrel összeturmixolod.
Laca kedvéért buggyantott tojást terveztem beletenni, de erre már nem volt esélyem, mert elfogyott a leves. Azért egy kis sajtos pirítóst még csináltam hozzá a sütőben gyorsan.
Ültessetek medvehagymát a kertbe. Most már sok helyen lehet palántát kapni, szóval ne az erdőből tépjétek ki! Még most is el lehet dugni, és akkor jövőre már nem kell a piacra/erdőbe járni érte!
Csók rátok!