Pandúrgulyás - The ultimate bogrács adventure
2015. február 15. írta: nyiroszilvi

Pandúrgulyás - The ultimate bogrács adventure


Ha nem szereted sokáig rakosgatni a maradék gulyást a bográcsban, akkor a pandúrgulyás lesz a megfelelő választás. Következő receptet sikerült úgy megfőznöm, hogy 5 perc alatt fogyott el az egész adag, tehát én meg sem tudtam kóstolni. Kérdeztem a kedvesem, mit szólt hozzá, de bevallotta, hogy neki sem jutott.
Megpróbált lecsapni egy tányéron maradt velős csontra, de valaki a kezére csapott. 
Úgy érzem ez az az étel, ami a vendégeket éhes piranjákká változtatja. Sebaj, hiszen pont az a legszebb ezekben a főzésekben, hogy látod, ahogy mások várakoznak, jól laknak, és boldogok.
A képeim Szanticskán készültek, ahol egy csodálatos beltéri tűzrakóhelyen főzhettem a legkedvesebb barátaim társaságában. Hidegben bográcsoznál? Voilá. Semmi nem lehetetlen.

Hozzávalók (20 személyre):

3 kg marha fartő (vagy lábszár szépen lehártyázva) kockára vágva
1.5  kg velőscsont kb 5 centis szeletekre vágva
15 dkg zsiradék (kacsazsír most)
1  kg vöröshagyma apróra vágva
pár szem krumpli
30 dkg zöld paprika karikázva
30 dkg paradicsom kockára vágva
20 dkg fehérrépa karikázva
50 dkg sárgarépa karikázva
1 kg erdei gomba (vizsgáltasd be mindenképp!) (én vargánya, rókagomba, galambgomba keveréket használtam itt.)
30 dkg zöldborsó

só, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, majoranna, tárkony, mustár, citrom, citromlé,zúzott fokhagyma,petrezselyemzöld, kapor, tárkonyecet, tejföl, tejszín.


Rakjunk nagy tüzet, közben kérjük meg barátainkat, hogy tisztítsák meg a zöldségeket (köszi csajok!), és vágják fel a húst (köszi drágám!). 
Közben nyugodtan készíthetünk egy hosszúlépést száraz fehér borból, a szakácsnak szüksége lesz rá a következő néhány órában.
Zsíron tegyük oda a hagymát dinsztelődni, és adjunk hozzá egy korsó vizet. Ha a víz elfőtt, a hagyma már elég puha, szóval jöhet a hús. A hús elkezd pirulni, mintha marhapörköltet készítenénk, aszerint adjuk hozzá a só, bors, pirospaprikát. Ha már nem kell kevergetni, mert levet eresztett, akkor hozzáteszem a velős csontokat. Innen kezdve szakrális tisztelettel kell bánni az étellel, hiszen nem engedhetjük meg, hogy a szent velő kikavarodjon a csontokból, és összetörjön.
Jöhet még egy hosszúlépés, és 1-1.5 óra vidám beszélgetés a vendégekkel. A húst kell figyelni, mikor lesz majdnem jó. Ha még kemény, nyugodtan tölthetünk még egy hosszúlépést. Nem kell kapkodni. Ráérünk.
Ha elfő a leve, nyugodtan pótolhatjuk vízzel. Ez leves lesz, nem pörkölt, szóval rosszat nem teszünk vele.
Mikor már 3-5-7 vendég megkérdezte, hogy mikor lesz kész, és a hús is majdnem puha, akkor hozzátehetjük a zöldségeket és a gombát, babérlevelet, fokhagymát. A zöldborsót csak utoljára, mert annak nem kell sok idő, és túl is tud főni, ellentétben egy répával.
Na, innen fogva már ne iszogassunk, mert közeledik az ízesítés, és ezt nem szabad elrontani! Amikor már puha minden, jöhet a majoranna, tárkony, mustár, citrom, citromlé, petrezselyemzöld, kapor, tárkonyecet, tejföl, tejszín. A tárkonnyal vigyázzunk, mert minden másnak elnyomja az ízét, ha sok. A többi kóstolás alapján. Tessék koncentrálni!
Ha összeértek az ízek, és 15-18 vendég kérdezte meg, hogy mikor lesz kész, lehet tálalni.
Ha éhesek vagyunk, igyekezzünk a bogrács közelében maradni, mert nem jut.
Jó étvágyat!







A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr147231525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása