Zöldborsós-spárgás carbonara torta
2015. június 03. írta: nyiroszilvi

Zöldborsós-spárgás carbonara torta

p1010760.JPG

A spárgaszezon végén tartunk lassan, ezért sütöttem meg nektek nektek ezt a nem olyan gyors, ámde kicsit macerás nyári vacsorát. Nagy szakácstudományt nem, viszont némi kézügyességet igényel, középhaladó meditációs gyakorlat a konyhában. Ha szeretnétek teljesen kikapcsolni, akkor ez a ti receptetek, a többszörös multi-tasking feladat teljesen elfeledteti a mindennapok gondjait.

Milyen alkalmakra tudom elképzelni?

- kreatív hobbis szingli vagy, aki a második randin le akarja nyűgözni partnerét

- a pasid főnöke átjön vacsorára, ezen múlik az előléptetés, és véletlenül megtudod, hogy a spárga a kedvenc étele

- a barátnőd negyvenedik születésnapján medencés bulit szervez, ahová meghívja az összes barátját, akiket még nem ismersz

- gyerekkorodban nem hitted el, hogy az étellel nem illik játszani, szabin vagy, és főzéssel ütöd el az időt

- vagy valami hasonló.

Nézzük, mire lesz szükség:

friss zöldborsó

zöld spárga

egy csomag (500g) spagetti

4 tojás

sok parmezán és mozarella sajt

szalonna kockák

kis tej

türelem

egy csomó edény, amit utána el is kell mosogatni

Hogyan készül:

p1010739.JPG

A spárgának levágom a végét és megmosom. (mármint nem a végét, hanem a többit.)

Vizet forralok egy nagy tésztafőző lábasban. Teszek bele sót.

Amíg a víz felforr, addig kifejtek egy marék zöldborsót. Ezt azért tudom ilyen lazán megtenni, mert már reggelire megettem fél kilót nyersen.

p1010740.JPG

Nézzétek milyen szépek a borsószemek? Dóritól tanultam, hogy azért finomabb a friss borsó, mint a mirelit, mert minden szem más méretű, és ettől sokkal izgalmasabb lesz az étel.

p1010741.JPG

Felvágok kétféle szalonnát, ezeket találtam a hűtőben.

p1010744.JPG

A spagettit kb 5 centis darabokra töröm. Ezt úgy a legkönnyebb, hogy még a zacsiban a konyhapult éléhez nyomom. OK. képzeletben hallom a beszólásokat, hogy a spagettit nem szabad széttörni, mert azt csavargatni kell. Ettől erősödik a csukló... Nem srácok, ez most rövid cerkás étel lesz.

p1010742.JPG

Amikor felforrt a víz, beleteszem a spárgát, de összegumizva. És beleengedem a zöldborsót is egy szűrőben. Látjátok, alul a spárga, felül a víznek árja, azért a víz az forr. (bocsi)

p1010746.JPG

Amíg ezek termálfürdőznek, kikészítek egy tál jéghideg vizet.

Három tojást elválasztok, és a sárgájukat egy tálba teszem. A negyediket egészben töröm bele. Mármint Bürgi, nyilván a héja nélkül.

p1010749.JPG

A tojáshoz keverek egy nagy adag parmezánt. Ezúttal reszelve vettem, ezzel megspóroltam egy kis kínlódást.

p1010750-001.JPG

A szalonnákat egy jó nagy serpenyőben pirítani kezdem.

p1010747.JPG

3 perce vannak a zöldségek a vízben, ideje kivenni őket. Egy kis Kneipp terápia következik, a jeges vízben hirtelen lehűtöm őket. Ezt hívják konyhanyelven blansírozásnak, de Bürgi neked ezt nem kell még tudni.

Így, hogy összegumizva volt a lábasban a spárga, egyben ki tudtam halászni a köteget, nem kellett kiöntenem a főzővizet, és már mehet is a zöldségek helyére a tészta.

A spagettit nem szabad túlfőzni, mert a sütőformában tovább puhul majd. Legyen irtózatosan al dente.

Amíg fő, le lehet szabni a kerítésléceket a spárgából.

p1010751.JPG

Leszűröm a tésztát, és a szalonnára borítom. Hozzákeverem a zöldborsót. Már jól néz ki.

p1010752.JPG

A tortaformába aljára rendezem a tészta felét, és körberakom a kerítéslécekkel. Egy lapos fakanállal segítek magamnak, ezzel húzom el a tésztát az oldalától, míg becsúsztatom a spárgadarabot. Hármassával lehet haladni, így ez a meditációs rész kb 10-12 perc.

p1010754.JPG

A parmezános tojást kicsit lágyítom egy korty tejjel, hogy könnyebben rácsorgathassam a tésztára a felét. Vigyázzatok, azért ne legyen nagyon híg!

Az igazi szénégető spagettiben nincs tej. Ott a friss, forró tésztát forgatjuk meg a parmezános tojásban. Most azért kell, mert a sütőben még tovább fő a spagetti, és szeretném, ha a keverék lefolyna az aljára is.

A maradék spárga felét is ráteszem a tésztára.

p1010755.JPG

Jöhet a második réteg. Tészta, sajtos tojás, spárgadarabok.

p1010756.JPG

Az egésznek a tetejére egy óriás adag reszelt mozarella sajtot teszek, hogy jól összetartsa a tortámat, és 180 fokos sütőben megsütöm.

p1010757.JPG

Amíg sül a cucc, addig van időm mindent elmosogatni (persze, csak amit gépben nem lehet).

Mielőtt leválasztjátok a tortaforma szélét, várjatok egy picit, míg hűl, aztán óvatosan válasszátok el egy késsel az oldalától, nehogy a sajt "odaragassza" a spárgadarabokat, és szétessen az egész!

Az illatát nem tudom lefotózni, de nagyon jó. Egy óra alatt lett kész.

Szerintetek lesz előléptetés, vagy nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr467514664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása