A spárgaszezon végén tartunk lassan, ezért sütöttem meg nektek nektek ezt a nem olyan gyors, ámde kicsit macerás nyári vacsorát. Nagy szakácstudományt nem, viszont némi kézügyességet igényel, középhaladó meditációs gyakorlat a konyhában. Ha szeretnétek teljesen kikapcsolni, akkor ez a ti receptetek, a többszörös multi-tasking feladat teljesen elfeledteti a mindennapok gondjait.
Milyen alkalmakra tudom elképzelni?
- kreatív hobbis szingli vagy, aki a második randin le akarja nyűgözni partnerét
- a pasid főnöke átjön vacsorára, ezen múlik az előléptetés, és véletlenül megtudod, hogy a spárga a kedvenc étele
- a barátnőd negyvenedik születésnapján medencés bulit szervez, ahová meghívja az összes barátját, akiket még nem ismersz
- gyerekkorodban nem hitted el, hogy az étellel nem illik játszani, szabin vagy, és főzéssel ütöd el az időt
- vagy valami hasonló.
Nézzük, mire lesz szükség:
friss zöldborsó
zöld spárga
egy csomag (500g) spagetti
4 tojás
sok parmezán és mozarella sajt
szalonna kockák
kis tej
türelem
egy csomó edény, amit utána el is kell mosogatni
Hogyan készül:
A spárgának levágom a végét és megmosom. (mármint nem a végét, hanem a többit.)
Vizet forralok egy nagy tésztafőző lábasban. Teszek bele sót.
Amíg a víz felforr, addig kifejtek egy marék zöldborsót. Ezt azért tudom ilyen lazán megtenni, mert már reggelire megettem fél kilót nyersen.
Nézzétek milyen szépek a borsószemek? Dóritól tanultam, hogy azért finomabb a friss borsó, mint a mirelit, mert minden szem más méretű, és ettől sokkal izgalmasabb lesz az étel.
Felvágok kétféle szalonnát, ezeket találtam a hűtőben.
A spagettit kb 5 centis darabokra töröm. Ezt úgy a legkönnyebb, hogy még a zacsiban a konyhapult éléhez nyomom. OK. képzeletben hallom a beszólásokat, hogy a spagettit nem szabad széttörni, mert azt csavargatni kell. Ettől erősödik a csukló... Nem srácok, ez most rövid cerkás étel lesz.
Amikor felforrt a víz, beleteszem a spárgát, de összegumizva. És beleengedem a zöldborsót is egy szűrőben. Látjátok, alul a spárga, felül a víznek árja, azért a víz az forr. (bocsi)
Amíg ezek termálfürdőznek, kikészítek egy tál jéghideg vizet.
Három tojást elválasztok, és a sárgájukat egy tálba teszem. A negyediket egészben töröm bele. Mármint Bürgi, nyilván a héja nélkül.
A tojáshoz keverek egy nagy adag parmezánt. Ezúttal reszelve vettem, ezzel megspóroltam egy kis kínlódást.
A szalonnákat egy jó nagy serpenyőben pirítani kezdem.
3 perce vannak a zöldségek a vízben, ideje kivenni őket. Egy kis Kneipp terápia következik, a jeges vízben hirtelen lehűtöm őket. Ezt hívják konyhanyelven blansírozásnak, de Bürgi neked ezt nem kell még tudni.
Így, hogy összegumizva volt a lábasban a spárga, egyben ki tudtam halászni a köteget, nem kellett kiöntenem a főzővizet, és már mehet is a zöldségek helyére a tészta.
A spagettit nem szabad túlfőzni, mert a sütőformában tovább puhul majd. Legyen irtózatosan al dente.
Amíg fő, le lehet szabni a kerítésléceket a spárgából.
Leszűröm a tésztát, és a szalonnára borítom. Hozzákeverem a zöldborsót. Már jól néz ki.
A tortaformába aljára rendezem a tészta felét, és körberakom a kerítéslécekkel. Egy lapos fakanállal segítek magamnak, ezzel húzom el a tésztát az oldalától, míg becsúsztatom a spárgadarabot. Hármassával lehet haladni, így ez a meditációs rész kb 10-12 perc.
A parmezános tojást kicsit lágyítom egy korty tejjel, hogy könnyebben rácsorgathassam a tésztára a felét. Vigyázzatok, azért ne legyen nagyon híg!
Az igazi szénégető spagettiben nincs tej. Ott a friss, forró tésztát forgatjuk meg a parmezános tojásban. Most azért kell, mert a sütőben még tovább fő a spagetti, és szeretném, ha a keverék lefolyna az aljára is.
A maradék spárga felét is ráteszem a tésztára.
Jöhet a második réteg. Tészta, sajtos tojás, spárgadarabok.
Az egésznek a tetejére egy óriás adag reszelt mozarella sajtot teszek, hogy jól összetartsa a tortámat, és 180 fokos sütőben megsütöm.
Amíg sül a cucc, addig van időm mindent elmosogatni (persze, csak amit gépben nem lehet).
Mielőtt leválasztjátok a tortaforma szélét, várjatok egy picit, míg hűl, aztán óvatosan válasszátok el egy késsel az oldalától, nehogy a sajt "odaragassza" a spárgadarabokat, és szétessen az egész!
Az illatát nem tudom lefotózni, de nagyon jó. Egy óra alatt lett kész.
Szerintetek lesz előléptetés, vagy nem?