Aligot - dél-francia sajtos hedonizmus
2015. február 24. írta: nyiroszilvi

Aligot - dél-francia sajtos hedonizmus


   Dél-Franciaországban dolgoztam pár hónapja. Egy hosszú és fárasztó munkanap végén megkérdeztük a francia kollégákat, hogy hová lenne érdemes vacsorázni menni, melyik éttermet válasszuk.
- Valami különlegeset akartok? Van itt egy étterem, egy érdekes országból érkezett a szakácsa, és nagyon jól főz... igen, emlékszem...magyar.
   Itt elszorult a szívem! Franciaországban a magyar konyhát ajánlgatják nekem? Hogy az milyen különleges és finom? Ahh, kedvem lett volna elmenni abba az étterembe, és megszorítani magyar szakácsunk kezét, de a francia konyha iránti kíváncsiságom sokkal erősebb volt, így megkértem őket, inkább valami kis helyi étterembe küldjenek.
   A helyi étterem Bagnols-sur-Cèze városkában egy eldugott utcában volt, és kétség kívül az egyik legcsúnyább étkezde volt, amit valaha láttam. Magamtól soha nem mentem volna be oda, de helyi kollégáim váltig állították, hogy nem fogunk csalódni. Az ajtó felett a következő felirat: L'aveyronnais. Na, ez meg mit jelenthet...
   Kísérőnk elmesélte, hogy Aveyron a szomszédos tartomány Franciaország déli részén, és a helyi konyha más, mint a francia konyha általában. Itt meg kell kóstolni az aligot-t kacsasülttel. Remek.
Ok. jöhet. Bármi legyen is az.

A következő látvány fogadott:

  
Kijött a szakács is, és mikor megláttam ezt a helyes, piros sálas, joviális, öreg bácsit óriási pocakkal, akkor már tudtam, hogy jó helyre jöttünk, meg van mentve a nap.  Meggyőződésem, hogy az embereken látszik, hogy tudnak e főzni, és ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy van e pocakjuk. A tekintetükön látszik, és kész.  
Az aligot az istenek eledele volt, ezért gyorsan megtanultam a receptet, és most megosztom veletek. 

Hozzávalók:

1 kg krupli kockára vágva
1/2 kg tomme fraîche sajt kockára vágva (Ez leginkább a magyar gomolyára hasonlít. Biztosan kiváltható valamilyen magyar sajttal, de a tökéletes megoldáson még gondolkodnunk kell. Guci az Anikó sajtot javasolta, de még nem próbáltuk ki.)
fokhagyma
30 g vaj
20 cl zsíros tej vagy tejszín, esetleg crème fraîche

A krumplit odatesszük főni két gerezd fokhagymával, sóval. A sajtot felkockázzuk, ez kicsit nehéz, mert ez nagyon puha, zsíros sajt. Ha megpuhult, leszűrjük a krumplit,  a vajjal, tejjel, reszelt, nyers fokhagymával összetörjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a sajtkockákat. Ez szépen beleolvad, és már kész is. Fentebb látható szakács bácsink kis fehérbort is kevert bele, biztos, ami biztos. Minden isteni ételbe kell egy titkos összetevő. 
Rosé kacsamellel tálaljuk. Esetleg marhasülttel. Netalán narancsos szarvasraguval. 

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr907231501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása