Halacska pizza - mert gyereknek lenni jó!
2015. február 19. írta: nyiroszilvi

Halacska pizza - mert gyereknek lenni jó!

 Most írhatnék itt egy szép hosszú bevezetőt arról, hogy a gyereknek milyen jót tesz, ha szardíniát fogyaszt, mert az "Az egyik legjobb D-vitamin és omega-3 forrás, a szardínia nemcsak a szívre van jótékony hatással, hanem a hangulatra is. Mert ez a halféle a tápláléklánc alján helyezkedik el, így ellentétben a nagyobb halakkal, sokkal kevesebb toxin kerül a szervezetébe - általa pedig a miénkbe is.", blabla.
Az igazság az, hogy full nem volt kedvem boltba menni ma, ezért a konyhaszekrénybe bámulásból merítettem ihletet a mai gyerek menühöz, amit a kis zsarnokok nem is érdemelnek meg... de lássuk:
Nálunk mindig van otthon szardínia (végszükség esetére, ha kitörne a világháború, vagy a kormány megszavazná a boltok vasárnapi zárva tartását (már megszavazta? ööö, tehát ezért)), dobozos paradicsom, mert abból készül a spagettiszósz, és az embernek az élet minden pillanatában tudni kell hirtelen főzni egy bolognait; liszt és élesztő, ezt nagymamám így tanította; és sajt, mert anélkül egyszerűen nem lehet élni.
Egy perc bambulásból keletkezett ez a pizzaféle.

Hozzávalók a tésztához:

fél kiló liszt
fél kocka élesztő
3 kávéscsésze víz
cukor, só, olíva olaj

Egy tálba teszek egy kávéscsésze langyos vizet. Én nagyon nehezen ébredek fel reggel, ezért a kávéscsészém másfél deci. Mondhattam volna három felest is, de az milyen lenne egy gyerekmenünél...de srácok!
belemorzsolom az élesztőt, és belekeverek egy kis cukrot, mint a kávéba. Ezután nyugodtan kiolvasom az Indexet, minek idegeskedni. Amikor barnás hab keletkezett a tetején, akkor jó.
A keverő tálba teszem a lisztet, egy nagy kávéskanál sót, egy kortynyi oliva olajat, a maradék vizet, és a felfutott élesztőt. Összegyúrom. Ez robotgéppel egész 3 perc, de kézzel sem nehéz.
Letakarom. 

Szósz:
1 doboz szardínia konzerv (vagy tonhal, vagy egyéb hal)
dobozos paradicsom
fűszerek, só, cukor
vaj
4-5 gerezd fokhagyma

Felmelegített vajba belenyomom a fokhagymát. Mikor jó illat van már a konyhában, akkor felöntöm paradicsommal, adok  hozzá egy pici cukrot, sót, borsot, és olasz fűszereket. Nyáron készítettem a kerti fűszerekből egy szárított keveréket, ezt nagyon szeretem. A bolti keveréket semmiképp nem ajánlanám. Ha nincs más, tessék szépen hozzáadni a bazsalikomot, oregánót, rozmaringot... egyáltalán nem baj, ha mindig kicsit más íze van a pizzának! Az élet változatos és szép!
A végén még hozzádobok egy vastag szelet vajat, ettől lesz szép fényes.

Normál pizza esetén most a feltét következne, de a halasnál egyszerűsítünk, és a pizzaszószhoz keverjük a szardínia konzervet. Villával beletöröm, de nem kell nagyon széttörni, maradjanak benne haldarabok.

Itt el lehet menni séltálni, amíg megkel a tészta. Vagy Dórinál lehetne kávézni, de ma nincs itthon. :(

A nyújtáshoz nem kell gyúródeszka, ne bonyolítsuk az életet. Elég letörölni a konyhapultot tisztára, és azon is lehet dolgozni. Nem kerekre nyújtom a tésztát, hanem ovális formára. Megcsavarom a farkát, kicsit felhajtogatom a szélét, és már kész is a hal.
Felöltöztetem szósszal és reszelt sajttal:
 És kisütöm 15 perc alatt előmelegített sütőben 200 fokon.
Várom a gyerekeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr827231511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása