A napfény íze
2015. április 06. írta: nyiroszilvi

A napfény íze

Hogyan pótoljuk a hiányzó D-vitamint

5e005f985afa6dc95bd1c34825a6b7a3.jpgA tavasz épp elkezdődött, három szabad napunk volt, de sajnos az időjárás még nem volt elég meleg, hogy kiüljünk a teraszra sütkérezni. A szerencsésebbek a kertben dolgozgattak, de sokan ki sem tették a lábukat a lakásból. Pedig mostanra a szervezetünk D-vitamin készletei igencsak lemerültek, ami az immunrendszerünkre is hatással van. Ideje töltekezni kicsit, és minél több időt tölteni a szabadban. Alapvetés, hogy a napi 30 perc napfény elég, de mi van a borús napokkal? Mi a helyzet a reggeltől estig irodában töltött remek, produktív napokkal?

Nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, tápanyagokkal is magunkhoz vehetjük. A D-vitamin tartalmú ételek közül ma a legfinomabbakat válogatom ki, és előre is bocs vegánok, ez nem fog tetszeni!

1. Tehát a napfény után az én kedvenceim következnek: a gombák. És nem kell szakértőnek vagy erdőjáró gombaőrültnek (mint én) lenni hozzá, hiszen a termesztett csiperke vagy a laskagomba is D-vitamin gazdag élelmiszer. Persze ha gombaszedéssel párosítjuk, akkor olyan napfény, friss levegő, testmozgás, D-vitamin kombót kapunk, ami "all in one". Ha talált gombát szeretnétek fogyasztani, mindenképp mutassátok meg szakellenőrnek, mert a gyilkos galóca nagyon nem egészséges!

gomba.jpg

2. Mi van még? Olajos húsú halak. Szinte mindegy melyiket választjuk, ha friss, és ellenőrzött helyről származik, nagyot nem lehet hibázni: lazac, pisztráng, tonhal, makréla, szardínia etc. Ho-hó, már hallom messziről, hogy OK, de Magyarországon ezt ki tudja megfizetni. Hát, valóban. A magyar halfogyasztás átlag évi 2,8 kg, míg ugyanez EUs országokban 22 kg! Ahogy Dóri mondaná, ez már WTF kategória. Én azt ajánlom, azért nézegessük szorgalmasan a halpultot a piacon, mert gyakran bele lehet futni olcsó, és friss pisztrángba. És mivel a fehér húsú halak is nagyon egészségesek, ideje nagyon összebarátkozni valami hobbi pecással, akinek van a garázsban egy bazi nagy hűtőládája mindenfélével.

hal.jpg

3. Máj. Na, most érezheted végre, hogy szerencsés helyre születtél. Sok országban rá sem néznek a májra, pedig nagyon egészséges, és azok a resztelt májak..ahhh. Többek közt ezért adtam fel hét év vegetarianizmust...

maj.jpg

4. Tojás. Hallottátok már tőlem, hogy éljenek a szabad csirkék? Az "ipari csirkék" tojása sokkal kevesebb D vitamint és kálciumot tartalmaz, és egyáltalán nem olcsóbb, mint a csodás szabad csirkéké. Sétáljatok ki a piacra, és válasszatok egy megbízható tojás beszállítót. Séta a piacon= 30 perc a napon. :)

tojas2.jpg

5. Vaj. A Velőtanya hitvallása, hogy minden ételbe kell egy kis vaj. De minél több, annál jobb. Próbáld meg a gyereket vajas kenyérrel táplálni! Soha nem fog többé margarint kérni.

vaj.jpg

6. Végül, de nem utolsó sorban a kakaóbab. Örüljetek és örvendjetek, mert az egyetlen növény, ami D-vitamint tartalmaz, az a kakaóbab. A kakaóbab fontos hatóanyaga az ergoszterin amely egy D-provitamin, és a szervezetünk UV-fény hatására D2-vitamint szintetizál belőle. Mindenki tudja már, hogy a csoki az szuperélelmiszer, persze nem a milka táblák kilói, hanem a jó minőségű, magas kakaótartalmú csoki.

cacao.jpg

Remélem, hasznos volt ez a kis -nem annyira tudományos- összefoglaló. Üljetek ki a napra, igyatok forró csokit, főzzetek gombapörköltet bográcsban! Éljenek a vajas kiflit majszoló gyerekek, a szabad csirkék és a gyönyörű őzlábgombák! (no meg a gombász csajok)

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr427342956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása