Pasta alla Norma
2015. május 06. írta: nyiroszilvi

Pasta alla Norma

Az istenek eledele és egy kis Vulkándal

p1010614.JPG

Én már boldog vagyok, mert a képen látható étel minden boldogsághormont aktivált a szervezetemben. Az istenek eledele következik, vega kánaán.

Szicília kedvence a Pasta alla Norma állítólag Nino Martogliótól kapta a nevét, aki cataniai újságíróíró, költő, színrendező volt, a kor - azaz a 19. század - híres, hetykebajszú sármőrje. Amikor Nino megkóstolta ezt a tésztát, úgy kiáltott fel: "La Norma!" Ezzel annyit szeretett volna közölni, hogy "ez legalább olyan isteni, mint Vincenzo Bellini híres operája, a Norma". Gondolom, azért nem mondta végig a mondatot, mert nagyon el volt foglalva az evéssel...

Egy másik történet szerint Bellini kedvenc kis éttermében kísérletezték ki az ételt, amit a mester tiszteletére Pasta alla Normának neveztek el. Fene tudja mi igaz, mi nem, lényeg, hogy azóta mindenki szicíliai kedvence lett, és világhírre tett szert.

Lássuk hogyan készül:

Főzéssel töltött idő: 20 perc

Kb 3 személyre elég.

1. Felkockázok egy fél padlizsánt. Többet nem kaptam, mert a fiam közben padlizsánkrémet készített.

Bő oliva olajon, nagy lángon aranybarnára sütöm. Türelem! Várjátok ki, míg tényleg szép barnás színe lesz.

Mutatom:

p1010608.JPG

p1010610.JPG

2. Kavargatás közben megpucolok 3 duci fokhagymát. (A duci fokhagyma szótól Dórit kirázza a hideg. Puszi Dóri!) És kiszaladok a fűszerkertbe egy csokor zöld fűszerért. Kétféle oregánót és bazsalikomot szedek, amit szakács késsel apróra metélek. Vizet teszek főni a tésztának.

p1010611.JPG

3. A padlizsánokat kiszedem egy tányérra és félreteszem. Vigyázok, hogy az olaj nagy része a serpenyőben maradjon, de amit kiszedtem azokat sem kell leitatni, jók így olajosan.

4. A fokhagymát az serpenyőbe nyomom, és kicsit megpirítom. Egy hámozott paradicsom konzervet felbontok, és a paradicsomokat kb 4 felé vágom, majd a fűszerekkel együtt a fokhagyma mellé csúsztatom.

p1010612.JPG

5. A szószt még sóval, borssal, csilipehellyel ízesítem. Semmiből nem kell bele sok. 3 perc alatt kész is, nem kell túlfőzni.  Ha a tészta megfőtt, lehet tálalni.

Most jön az extra ki színes:

Állítólag Szicíliában úgy tálalták a normát, hogy alulra kerültek a padlizsánkockák, rá hegy-szerűen a fehér tészta, a tetejére a szósz, és erre újra fehér pecorino sajt vagy ricotta. Kompozíció az Etnát szimbolizálta, amiből a szósz a láva, a padlizsán a kövek, a sajt a tetejét borító hó.

Remélem, szerény alkotásom legalább kicsit emlékeztet az eredetire. Nehéz dolgom volt, mert tálalás közben egy 15 éves kosárlabdázó óriás akar éhen halni mögöttem.

Próbáljátok ki! Csók rátok!

p1010615.JPG

p1010617.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr817434544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása