Rókagombás tojásos erőleves
2015. április 01. írta: nyiroszilvi

Rókagombás tojásos erőleves

p1010055.JPG

A húsvét a feltámadás ünnepe, hát mindjárt eszembe jutott egy olyan recept, amivel még a halott embert is fel lehet támasztani, nemhogy a tegnap még túl aktívan locsolkodó atyámfiait. Nem egy gyorsétel, de ha jókor reggel odateszed főni, délre már kész is, mire felébred a mulatéria brigád. Akinek nagyon rossz a gyomra, az a levesbetéteket ki is hagyhatja, úgyis a levében van a gyógyítás kvintesszenciája.

Nem a klasszikus erőleves recept, de nagyon hatásos. Higgyétek el, tudom, mit beszélek!

Hozzávalók:

karaj vagy tarja csont, amennyi belefér a fazékba

füstölt oldalas csont (ezen hús nincs, csak fűszerként használom itt)

4-5 vöröshagyma

1 egész fej fokhagyma

fehér és sárgarépa

1 fej zeller

1 darab kelkáposzta

4-5 darab krumpli

paradicsom sűrítmény

ecet, só, bors, rozmaring, kömény

Levesbetét: tojás, rókagomba

 

Elkészítés:

Odateszem a csontokat sós vízben főni. Amikor már felhabzott, és leszedtem a habját, akkor melléteszek a 4-5 vöröshagymát, és az egész fokhagymát. Itt akár vissza is lehet feküdni aludni, mert kb 2-3 órára békén kell hagyni főni az éppen gyöngyöző levest.

p1010046.JPG

Később megnézem, hogy a hús megfőtt e, és vízzel pótolom az esetleg túlzottan elfőtt levet.

Hozzáadom a paradicsomsűrítményt ízlés szerint, de kb 2-3 evőkanállal. Borssal, köménnyel, kis rozmaringgal ízesítem. Sózni szinte nem is kell, mert a füstölt csont elég sós. Beleteszem a zöldségeket. Dobtam bele csilipaprikát is, de ezt elég a végén, ha nem mindenki szereti.

p1010048.JPG

Egy fél óra múlva hozzáteszem a krumplikat. Sokat, mert ez tompítja a füstöt ízt, és úgyis mindenki szereti a levesben.

Addig főzöm, amíg van türelmem, de vigyázat, ezen a ponton már brutál jó illat van a konyhában, ami előcsalogatja a zombikat.

Közben kis olíva olajon megfonnyasztom a gombát, és ráütök pár tojást.

p1010052.JPG

A levesből fogóval óvatosan kihalászom a betéteket. Szépen tálba rakom. Külön a húst, külön a zöldségeket.

p1010050.JPG

A levet óvatosan átszűröm, de vigyázok, hogy ne keveredjen fel nagyon. Egy kis ecettel ízesítem még, ez jót tesz a háborgó gyomornak.

Forrón tálalom.

Lehet szedni, lehet válogatni, lehet ébredezni!

p1010055.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://velotanya.blog.hu/api/trackback/id/tr347326966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása